Älskade kött

Dokumentär igår på tvåan, den bästa dokumentären i ämnet jag sett. Man fick se hur djurhållningen såg ut för några tiotals år sedan och hur den ser ut idag i de stora industrierna. Kor som verkligen stod uppe på varandra ute i gräset (läs:gyttjan), inte naturligt för fem öre. Hur kor inte ens får gräs längre för det är för lite protein. Idag får de majs/soja-foder som gör att de rapar väldigt mycket metangas och det är dåligt för miljön.
 
Här är några saker som togs upp som köttätande leder till:
 
VATTEN. 1 kg kött kräver lika mycket vatten som 500 kg tomater eller 160 kg potatis, cirka 5000 liter för ett kg kokött. 3000 liter för 1 kg gris osv. Vattnet gör att människor i Afrika kommer lida mer och mer av vattenbrist samtidigt som befolkningen där ökar.
 
HAV. Den mängden gödsel som spills i marken är 4-5 gånger mer än vad marken vill ha, därför kommer det otroliga algblomningar varje år och haven förstörs.
 
VÄXTHUSGASER. Inte bara kons rapar utan även all förpackning till köttet, industrierna och inte minst transport gör att köttindustrin står för otroligt stor del av växthuseffekten (mer än den övriga bilkörningen).
 
OLJA. Med all olja som krävs för att transportera både djur och kött, samt spannmål till djuren från Sydamerika, Afrika och Europa drog dokumentären paralellen att köttproduktionen och intresset av oljan i mellanöstern går hand i hand.
 
DJURENS HÄLSA. Djurens hälsa är katastrofal. De får fel foder, växer för snabbt för att kroppen ska orka med det, lever för trångt (en kyckling vill i naturen ha 15 kompisar i gänget. I fabriken trängs den med 15 TUSEN i en lokal). De behandlas som en ickelevande sak i fabrikerna. Mamma ko blir skiljd från sin kalv efter max någon dag för att vi ska ta hennes mjölk. Spjuverna är groteskt stora om man jämför med naturligt. De går på felaktigt underlag för att det ska vara lättare att städa osv osv.
 
MÄNNISKANS HÄLSA. Kött har bevisats orsaka cancer, demens, depressioner och hjärt/kärlsjukdomar.
 
Så kött förstör vår värld, vår luft, våra hav, våra medmänniskor i andra länder, vår egen hälsa och djuren mår skit.
 
Varför äter DU kött? "För att det är gott",känns inte som ett argument som vinner emot alla ovannämnda argument?

Kommentarer


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


RSS 2.0