Svar till "djurvännen"

"Djur mår bra på de svenska cirkusarna", skrev han som kallade sig djurvän i Metro igår. Han menade i insändaren, som många utan kunskap menar, att svenska djur har ju alltid det bra. Sverige är ju paradiset från cirkusdjur, djurparksdjur och slaktdjur. JO men visst. Och man kan se med egna ögon att djuren har det bra.

Jag är ingen veterinär, har inte studerat zoologi eller annan lära om djur. Jag har inte haft så hemskt många djur i mitt liv men vet ändå med ett hundra procent säkerhet att djur på cirkus mår inte bra. Vi kan inte alltid se hur ett djur mår, de visar det inte. Till och med mina marsvin som jag har en så nära relation, visar inte när de mår dåligt. Det ligger i många djurs natur att inte visa sig svaga. Och djur visar sig ledsna, bedrövade, uttråkade ibland på andra sätt än vad vi förstår. Well, här är i alla fall svaret som jag skrev till Martin idag.



Jag blir mördrädd när jag läser din insändare, ja nästan helt paff och står där med öppen mun framför de andra tågresenärerna. En sak har du rätt i i din insändare, vissa djur tycker om att aktivera sig genom att göra konster och detta skulle förmodligen gälla husdjur (kanin, hund, papegoja etc) med sin matte, PÅ DERAS VILLKOR. Jag trodde alla människor kunde se en så logisk sak som att vilda djur inte hör hemma kringresandes på cirkus, i ett så starkt oväsen från publik, mikrofon och musik. Att elefanter har förslitningsskador på leder av onormala rörelser eller att delfiner har magsår och till och med tar självmord i fångenskap visar väl tydligt på att djur inte hör hemma under sådana omständigheter.

Ni kan ta hand om djuren det bästa ni kan, men det spelar ju ingen roll om djuret inte mår bra i denna miljön, med de konster ni tvingar dem att utföra. Jag tycker det är sorgligt att du kallar dig för djurvän. En djurvän står på djurens sida och du sprider felaktig information som kan komma att skada djur. Låt oss säga att du faktiskt har rätt att djuren på din cirkus mår bra, genom att du skriver sådana insändare får du människor att besöka andra cirkusar och cirkusar i andra länder där djuren inte alls har det bra, har du tänkt på vad du gör mot djuren då, "djurvän"? Förresten är det olagligt med djurcirkus i de flesta europeiska länder, förutom Sverige, det borde ge oss en liten hint.


Bild från denna blogg som också skriver om ämnet: http://janrumes.wordpress.com/2012/05/10/mar-illa-idag/

Kommentarer
Postat av: Jan Rume

Bra skrivet Sofie , och nä man behöver inte va nån sorts expert för att se att cirkusdjur inte mår bra. Sunt förnuft räcker gott för att konstatera detta precis som Sofie visar här i sitt blogginlägg.

2012-06-13 @ 16:04:06
URL: http://janrumes.wordpress.com/


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


RSS 2.0