Omvända roller?

Ännu mer filosoferande denna torsdagskväll. Jag har funderat en del över detta, hur jag känner mig som att jag blir satt på the hot spot varje gång någon får reda på att jag är vegetarian. Och jag kände likadant när jag läste min bloggväns inlägg om att många kommer ifrågasätta hennes val att bli vegetarian framöver. Jag blir lite delad när jag får frågan

Varför är du vegetarian?

För det första brukar folk fråga denna fråga i ätande stund. Och det känns inte lämpligt från min sida att berätta varför jag är vegetarian när de sitter där och äter ett djur. För det andra undrar jag om de egentligen vill veta svaret. Man kan höra att vissa frågar med en viss sarkastisk underton, som att de har sina fördomar redo redan. Och jag orkar inte riktigt svara ärligt och skapa upprördhet och diskussion över ämnet.  Oftast brukar jag köra med det korta informativa svaret jag tycker det är fel att döda djur/äta djur. Då har de fått svar på frågan om jag är vegetarian av etiska, hälsomässiga eller miljömässiga skäl. Men de har inte fått svar på frågan varför jag inte vill äta djur. Det är en mycket djup fråga och känns inte riktigt som den typen man slänger ur sig vid matbordet.

Men nu till min fråga. Varför ska jag som vegetarian behöva känna att jag måste försvara mitt ställningstagande när det är ett godhjärtat ställningstagande? Varför ska jag behöva välja mina ord väl för att inte göra någon upprörd över att påpeka att de faktiskt dödar djur, bidrar till djurs lidande? Om de frågar, varför blir jag nervös? Jag blir nervös för att göra de obekväma. Så blir jag hellre obekväm själv än att göra den andra personen obekväm. Jag vill inte vara otrevlig, kaxig eller elak och känner att jag är det när jag påpekar för dem vad de bidrar till genom att berätta vad jag inte vill bidra till.

Men vad hade hänt om vi alla vegetarianer hade börjat fråga alla köttätare vid matbordet varför de är köttätare? Hade inte vi setts som provokativa då?

Bara en liten fundering :) Jag har inget emot när någon frågar för att de faktiskt är intresserade av ämnet, men tycker bara att alla ska tänka efter innan de frågar, om de verkligen vill veta svaret?

Det hemliga svaret, läs bara om du är redo.
BTW så är jag vegetarian för att jag inte stod ut med att se alla grisar i den där satans lastbilen som skjutsades förbi mig varenda dag, att veta att medan jag ska till skolan/stan/träffa vänner så är de på väg mot döden. Jag klarade inte tanken att livet var så orättvist. Jag klarar inte att människor beter sig som en överlägsen art och skadar levande varelser, spärrar in, torterar, massproducerar djur utan att se individen, att bara se dem som en prislapp, som en vara. Det är inte rätt någonstans. Det är inte rätt att vissa kännande varelser aldrig får se dagsljus, får stå kedjade, får föda barn på barn på barn, inte kan gå ordentligt, skadar sina organ, kroppsdelar, hörsel och syn. Jag vill inte vara en del av något så elakt.


Kommentarer
Postat av: Lolloink

ja precis! :)



asbra uppdaterat, nu har jag läst allt mer tack hahha

2012-04-13 @ 07:53:47
URL: http://lolloink.blogg.se/


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


RSS 2.0