Kragbjörnar

Ännu ett inlägg kommer här, om människans monsterfasoner och tro om ett mer värdigt liv än andra varelser.. Såg ni Kragbjörnarnas resa mot frihet igår på animal planet? Det gjorde jag och det fick mig att må illa på riktigt. Detta var i Asien, Kina och ni kommer inte tro era ögon, men så här går det till.. Björnarna finns på farmar, där flera hundra björnar sitter i små små burar, de kan inte resa sig, knappt vända sig om så små burarna är. Där sitter de dygnet runt, i flera år. Varför? Jo, människor tappar deras buk på galla.

Detta kan göras på olika sätt. Det äldsta sättet att göra det på, som används begränsat numera, är att björnarna har en tung sele på sig som man kan öppna vid magen. Där finns en behållare med en slang som går in i björnens mage och gallan rinner ut i behållaren, som töms då och då. Det andra sättet, som används mest, är att de utan sterilisering eller smärtstillande opererar in en kateter i björnens mage och går under buren (som står en bit upp från marken) någon gång per dag och sticker in en slang i katetern och tömmer buken. Denna metod blev förbjuden år 1993, men björnarna som redan hade den inopererad fick ha den kvar. Istället kom de med ett nytt sätt, vilket jag tycker är ännu värre. De har ett öppet hål in i magen, som de trycker in en slang i när de ska ha gallan.

Tänk att leva med ett öppet hål, en kateter eller en järnsele på sig i en trång bur där man inte kan sträcka sig, inte kan vända sig. Det fanns björnar som levt så i 15-20 år. Och det finns säkert de som levt så längre. Varför vill man ha gallan? Jo, den används inom medicin och är mycket dyrbar. Farmarna är idag förbjudna, men de som redan finns får finnas kvar så länge man vill.

Men det fanns ju då hopp för dessa varelser. En kvinna har för några år sedan öppnat ett reservat, dit björnarna kommer från farmar. Det är kanske chefer som blivit för gamla, som säljer björnarna till reservatet. Där fick de leva med andra björnar, springa omkring i gräset, bada sig i en fontän, sitta i en damm och njuta, leta efter massa gömda godsaker dagarna långa. Björnar som under 15 år suttit i en liten bur fick leka och umgås.

Detta är så sjukt så jag har inga ord för det. Jo det finns ett ord.. Människor.



Aftonbladet artikel
http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/varlden/article6313606.ab

Kommentarer


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


RSS 2.0