Att våga

Att se The cove fick mig att fundera väldigt mycket. På min egen roll i världen. Ric O´barry, som är den drivande bakom filmen är den första människan som verkligen inspirerar och rör mig. Det var inte för slakten som tårar rullade ner längs mina kinder, det gjorde mig mäktigt förbannad.. Det var i scenen där Ric talade om sitt engagemang samt en annan scen (som jag inte ska avslöja) där han verkligen stod upp för delfinerna som fick mina kinder att bli våta. Att se en människa göra så mycket för några djur är så mäktigt för mig.

Ric är stjärnan i Flipper-tvserien. Han åkte ut till havs många gånger och fångade in delfiner som han skulle arbeta med och höll de medvetet tillfångatagna. Men han insåg den dagen då hans delfinvän tog livet av sig i hans armar att han inte ville vara en del av det längre. Han slutade inte där, utan dagen efter släppte han ut ett antal delfiner i det fria. Sedan den dagen har hans engagemang brunnit och han har blivit arresterad ett flertal gånger för att försökt befria delfiner.

När han åkte till Taiji, där de flesta delfinarium köper sina delfiner, såg han hur japanerna på ett grymt sätt fångade flera delfiner till havs och drev de in till bukten där människor gick och drog och slet för att se vilken delfin de ville göra till stjärna. Denna film är så mycket mer än blod och död. Den handlar om hans planering för att dra ihop rätt sorts människor, för att kunna avslöja Taijis behandling av delfiner och hans jakt på bevis för att göra denna filmen och visa för oss människor vad som pågår i Taiji (och säkert på fler ställen).

Att våga ja. Trots att ni kanske tror att jag ofta skriver mina åsikter i bloggen är sanningen den att jag oftast håller de inne eller förmildrar dem när jag skriver ner dem. Sanningen är den att jag väldigt sällan säger mina riktiga åsikter till människor eller vänner, av rädslan att bli bortstött, att bli sedd som jobbig. För jag vet att många människor ogillar personer som har öppnat ögonen för olika orättvisor. Många vill fortsätta blunda. Ric inspirerade mig och jag vill inte vara rädd längre för att visa vad jag känner. Jag vill våga påverka.

Våga påverka du också.

Kommentarer


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


RSS 2.0