Utbildning

Detta inlägg är till alla er där ute som inte hittat rätt. Jag vet att ni är många! Det kan ni ha som tröst, att ni inte är ensamma att vara förvirrade. Jag kan egentligen inte ge er skitbra tips, för jag har vetat ungefär vad jag vill jobba med sen gymnasiet. Jag var inriktad på socionom, men eftersom betygen inte räckte till så fick det bli något annat. Här kommer dock de tips jag har att dela med mig av:

Finns det något du brinner för? Djurfrågor? Invandring? Kläder? Miljö? Vi alla har intresse, men kanske kan du överföra dessa till din karriär?

Gå in på högskolors hemsida och läs! Jag gjorde så att jag gick in på Malmö högskolas hemsida och tryckte på "kurser och program", sedan scrollade jag igenom och läste igenom de program som lät intressanta. För du kan ju faktiskt inte veta vad du vill bli om du inte vet att det finns! Jag hittade Freds-och konfliktvetenskap genom det sättet och sökte det.

Var inte rädd för att söka fel! Som sagt så sökte jag och kom in på Freds- och konfliktvetenskapsprogramet. Jag märkte ganska snart, efter cirka en månad, att jag inte tyckte det var speciellt intressant. Men jag var rädd att hoppa av, kände mig misslyckad. Jag hade varit arbetslös innan och tänkte "ska jag gå tillbaka till det, som en förlorare?". Men sen tog jag steget och gick till min studievägledare och berättade hur jag kände. Hon sa direkt att jag faktiskt var tvungen att hoppa av, frågade vad det var jag var intresserad av och vad det var jag saknade på Freds- och konflikt och sedan rekomenderade hon IMER för mig. Nu går jag på IMER sedan 1,5 år tillbaka och det är verkligen rätt känner jag.

"Hälsa-på-dagar". Jag vet att vissa högskolor, exempelvis Lund och Malmö har dagar då de har öppet hus. Detta kanske är en bra idé? För ibland vet man inte att något är rätt för en innan man hör mer om det!

Det är inte för sent! Du kan fortsätta att leta igenom program, för det finns sen anmälan. Jag kom in på en sen anmälan till IMER. Om programet har platser kvar så går de till de som gör en sen anmälan.

Det brukar lösa sig för alla.. Min kusin hade inte en aning om vad hon ville, utan har rest runt på tursitställen och jobbat. Men genom en tidningsannons hittade hon just det programet som verkade passa henne.

Jag kan avsluta med att berätta lite om det program jag går, IMER. IMER står för internationell migration och etniska relationer. Vi läser om hur och varför människor flyttar, vilka konsekvenser får det för de, för det samhälle de kommer till och de människor de möter? Vad händer i möten mellan olika kulturer? Problem som uppkommer och teorier kring dessa. Sätt att se kultur på, vad är kultur, etnicitet och vad innebär det att komma från olika länder, betyder det något alls? Har ekonomi något med migration att göra? Vilken roll har media i sättet att se på etnicitet, mångkultur och invandring? Detta och mycket mer handlar IMER om. Vi kommer inte få en fast stämpel när vi går ut, utan vi får sälja oss själva med vår utbildning till de platser vi vill jobba på och det är många företag, kommuner med mera som vill ha IMER-studenter. Eller föredetta IMER-studenter.

En hemlighet... Jag vill egentligen arbeta med djur om jag verkligen hade följt mitt hjärta, men samhället håller på att gå under känns det som. Vi går i helt fel riktning och jag vill motverka detta. För det jag brinner för snäppet efter djur är rättvisa. Jag vill att alla människor ska behandlas på lika grunder, oavsett etnicitet. Jag avskyr rasism, vilket håll den än kommer ifrån och jag vill att människor ska komma överrens. Men om jag vetat att detta skulle fixa sig utan min medverkan, då hade jag lätt velat arbeta med djur på något sätt. Jag älskar djur :)

Lycka till och hoppas ni finner svaren ni letar efter :)


Nu har jag data-förbud till 18.00!


Kommentarer
Postat av: Elena

Tack! (:



Har du haft en bra dag?

2009-05-04 @ 22:52:29
URL: http://ellisono.blogg.se/
Postat av: Internationella Relationer utan Etniska Migranter =D

jag kommer ihåg sån ångest du hade över att du kände att det va fel program..haha men tänk om du inte hade hoppat av, tänk om du hade fortsatt och haft den tanken i huvet att detta är verkligen inget jag vill...du hade nog blivit en sån bitch när du hittat jobb innom "freds- och konfliktvetenskapsprogramet"...du vet sån som alltid surar...tänker negativt och ja...har ångest i typ resten av sitt liv...



hihi men tur det så fick du ballar av stål och sade...N.E.J...jag vill inte mer !! jag vill vad jag vill och jag vill ej ha fred och konflikter! jag vill ha Internationella Relationer utan Etniska Migranter =D hahaha och du lyckades fan ta mig !! jag trodde iförsig på dig och du kom iiin =) du är verkligen en ängel <3



och jag vill ju studera vidare så detta kan vara en kick i gumpen att jag ska resa mig och få tummarna loss...och börja kolla efter program ...good good...älskar dig piggy pigg <3

2009-05-05 @ 18:17:18


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


RSS 2.0