Jätteräkor

Hellu! Hoppas ni känner er  riktigt påskiga idag :D Har dock inte sett några häxor än.. det kommer kanske ;)
Jag kom nyss på att jag lovade er att skriva ett inlägg om varför jätteräkor var fel, here it goes:

För att odla jätteräkor, anlägger man stora dammar längs kusterna i varmare länder. För att få plats med dessa dammar så skövlar man mangrooveskog. Mangroveskog är hem till många många djurarter! Man brukar jämföra deras mångfald med regnskogens. Kring deras rötter bor fiskarter, krabbor med mera och  i deras kronor bor en massa olika fågelarter. Alla dessa djur blir utan hem när mangroven skövlas. Mangroven är även skydd både inåt och utåt. Den skyddar kusten mot flodvågor (några av de drabbade kusterna i tsunamin hade inte blivit så drabbade om mangroven hade funnits kvar där) och den skyddar även korallreven på så sätt att genom dess många rötter så renas vattnet som kommer ifrån land, så när det når korallreven är det rent. Korallreven behöver rent vatten för att överleva och utan mangroven dör korallreven. Dessa dammar kan även bara odla räkor en kortare period, kanske 1 år, eftersom man odlar de mha antibiotika och efter ett tag så kan inte området användas längre, så då byggs nya dammar och mer mangrove skövlas. Dåligt för människor är det också. Det är dåligt för dig att få i dig den antibiotikan och lokalbefolkningen lider också utav odlingarna.

Det finns så många anledningar att inte äta det, så gör inte det.

Ja, nu vet ni det, så inga tigerräkor / jätteräkor / scampi mer ellerhur ^^

Resten av dagen blir en soft dag. Ska äta något nytt som heter veggo, ersättning till kyckling, ska ha ris och sweetchili till. Sen blir det godis och soft ikväll. Nästa måndag kommer älskling hem :D längtar!!

Ha en underbar skärtorsdag mina söta häxor!

Kommentarer
Postat av: Sara

Väldigt nyttigt att veta. Intressant att du upplyser oss om vad vi kan göra för att göra världen lite bättre. cred år dig Sofie :)

2009-04-10 @ 19:14:24


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback


RSS 2.0