Bra hemsida!

www.greenoption.org

Jättebra hemsida där det står vad en vegetarian ska äta för att få i sig alla viktiga ämnen, anledningar till att bli vegetarian, vilka animaliska produkter det finns i olika livsmedel och exempelvis vad alla "e"-koder står för. E245 osv.

Jättebra, gå in där :) De bygger på fakta från livsmedelsverket så helt ute och cyklar kan de inte vara.

Gröna pussar ^^

Veggie bean baguette.

Igår testade jag Veggie bean baguette (eller vad den nu heter) på Burger king. Den var väldigt god. Jag fick den med vanligt bröd för baguetterna var slut, så jag vet inte om den smakar likadant med baguette, men den smakade ungefär som falafel och kyckling blandat. Mycket god, mycket mättande! Väldigt god dressing. Kändes ändå nice att äta hamburgare efter en tid! hehe.

Aja, det var dagens tips. Kostade 61 kronor för meny. Smaklig måltid :)


Quornfilé!

Idag åt jag quornfilé, klyftpotatis (mina favoritpääror!), massa med bönor, festost.




Till efterrätt:

 Fruktsallad med glass!

Mumsfilibaba!
Det bra med att vara vegetarian är att man fortfarande kan äta alla goda efterrätter och kakor och godis ;) hihi.

Äta ute!

Hmm man funderar ju på hur det ska gå att äta ute när man funderar på att sluta äta kött. Det gjorde jag i alla fall. För mig har det inte varit några problem vad jag kan komma på just nu. Visst, nu äter ju jag fisk, men faktiskt den enda gång jag ätit fisk (ute då)  var när vi var tvugna att äta något och jag tog fiskburgare på mcdonalds (icke att rekommendera!!)

Annars försöker jag hålla mig till typ thai/indiskt och liknande, för de brukar ha mer alternativ än svenska restauranger. Idag åt jag stekt ris med grönsaker och ris på ett thaiställe. Mycket gott. Sen finns det ju massa andra rätter, speciellt på indiska restauranger. Annars blir det väl falafel, vistas ju i falafelns centrum - Malmö/lund :p Hehe. I Kristianstad äter typ ingen falafel. Jag tror det är typisk studentmat ;) Billigt och bra, mättande och gott!! Sen pizza kan man ju alltid ta, finns ju massa vegetariska saker man kan ha på den. Ex. margharita, eller margharita med svamp (jättegott! Iaf Vladas... *mmm*. Vlada är då pizzabagare på restaurang Bistro, världens godaste pizzor! Om ni är i Åhus, ät där!!!) , fetaost, oliver, paprika, kronärtskocka, färska tomater, pepperoni. Jaa, listan är lång!

Så jag tror inte ni kommer ha problem med att äta ute, dock kanske om ni ska gå på en fin restaurang med familjen/släkten. Men det är sånt man får ta :)

God pastasås!

Vad äter jag när jag inte skriver upp recepten här? Det gör jag kanske två gånger per vecka, men jag äter ju varje dag ;)
Ja.. Denna vecka har jag ätit sojakorv med mos, Igår åt jag pasta med en god grönsakspastasås, DEN kan jag lägga upp receptet på! Idag blev det pizza med oliver, fetaost, lök och tomater.

Jag skriver inte hur mycket, för det är helt upp till er. Hur många ni är, vad ni gillar med mera.

Sofies goda pastasås
- Paprika
- Riven morot (Ca 1 dl till en person)
- Rivet äpple (ca 1 dl till en person)
- Champinjoner
- Purjolök
- Gul lök
- tomatpuré (ca 1,5 matskedar till en person)
- Grädde
- Grönsaksbuljong/fond
- Redning (blanda mjöl med lite vatten och häll i LITE. Typ en tesked kanske)
- Oregano, salt och vad du gillar. Chili passar.

Gör så här.
Fräs alla grönsaker och svamp.
 Häll i redningen, grädden, tomatpurén och grönsaksbuljongen/fonden.
Låt småputtra och smaka av med kryddor.

Jag är inte den bästa på att laga mat *milt sagt*, men jag vet att man inte kan följa exakt alltid, så jag hoppas ni lyckas med detta recept! Om någon av er provar, så skriv gärna om jag ska ändra på något. Och skippa inte äppel, fast det låter funky för det är faktiskt väldigt gott. Smakar inte äpple, men det bidrar nog till helheten.

Lycka till!

Quornfärs med linser och pasta!

Idag testade jag ett nytt recept från quorns hemsida! Här kommer receptet, med en egentagen bild! Om du gillar spaghetti med köttfärssås, testa detta!



4 portioner:
1 förpackning quornfärs
300 g pasta (eller så mkt du själv vill)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 burk röda linser (eller påse, så du kokar de själv)
4 tomater
Krossade tomater med chilismak
Parmesan/västerbottenost till garnering
Salt och peppar

Gör så här!
1. Sätt på pastan på kok. Medan den kokar, hacka löken, pressa vitlök och fräs det tillsammans med quornfärsen i en gryta.

2. Tärna tomater och tillsätt dem, samt linserna (så många du själv önskar) i färsen. Koka i ett par minuter. Späd med lite vatten och häll i så mycket krossade tomater du själv önskar. Smaka av! Krydda med salt och peppar om du vill

3. Häll upp på tallriken och garnera med osten.


Quornfärs med linser och pasta:
♣♣♣♣
Den får fyra i betyg, endast för att jag aldrig gillat färs så mycket. Men smaken var ljuvlig och jag kommer att laga det igen! Jag hade även bönor i, som syns på bilden.


Fakta: Quornfärs testade jag för ett tag sen, det smakar nästan exakt som köttfärs! Anledningen till att qourn och soja kan smaka kött beror på att det, i sig, har väldigt neutral smak, så det går att krydda med kryddor som gör att det liknar köttsmak. Praktiskt! Dock gillar jag även rätter där det inte finns komplement för kött.. så gott är ju inte kött. Gröna pussar! 

Hirs-biffar!

Jag är en liiiten undulat... :p Idag åt jag hirs! Det var inte jätteilla, kan jag inte påstå. Hade en god tomatsås till som gjordes av krossade tomater med örter, oliver, kidneybönor, vitlök, lök, lite kryddor. Jag åt så jag blev hyfsat mätt, men kunde inte ta en andra portion.. Konsistensen var sådär, väldigt kornigt.

Det får inte så bra betyg av mig, men absolut ska man ha tomatblandningen till! Då blir det helt okej att mätta sig med.

Hirsbiffar
♣♣

Favoriträtt!

Nu ska jag presentera min favoriträtt!
Rödbetsbiffar med fetaost i (eller utan) med klyftpotatis och tzatsiki. GOTT!! Egentligen ska man använda chevréost, men jag diggar inte getost, utan fet-ost :p

Detta är alltså min favoriträtt sedan jag slutade äta kött och den ska jag laga nu, har några biffar i frysen nämligen! Receptet? Här:

Antal portioner: 4

Ingredienser

2 burkar kokta sojabönor
3 st kokta rödbetor
färsk persilja
salt, peppar
vitlöksklyfta
3 ägg
ströbröd ca 2 dl (vad som behövs till formbar konsistens)
Fetaost


Gör så här

Rödbetor tar ca en timme att koka, så börja med att koka dem, när de sedan är hyfsat mjuka (ungefär som lite hårda kokta potatis), så börja:
1.
Använd tex stavmixer och blanda samman allt utom fetaosten och ströbrödet till en slät och rosa smet.

2. Blanda sedan ned så mycket ströbröd att det går att forma avlånga järpar av degen och gör ett hålrum som du stoppar en bit fetaost i och sen täpper till. Smeten borde räcka till ungefär 12 järpar.

3. Tillaga dem antingen direkt i stekpanna med en klick smör, alternativt först i ugn på 200 grader och sen tvärt i stekpanna för att få en fin stekyta.

De kommer att bli väldigt lösa när du gör dem, även efter du blandat i ströbrödet, men de ska vara lite läddiga, det blir bra!

Hoppas ni gillar de lika mycket som jag! Puss!!

Rödbetsbiffar
♣♣♣♣♣


Guldbröllop.

Igår var jag på min mormor och morfars guldbröllop. Oj, stor fest, tänker man. Vad ska jag äta? Det gick galant, alla tillställningar har gått galant!

De hade sagt till innan att det fanns en vegetarian på festen och jag fick.. tror det var quornschnitzlar. När jag åt det smakade det som kött, både pojkvännen och kusinen smakade. Men jag tror knappast de ger mig kött :p Det var iaf gott!
På julafton trodde jag det skulle bli skitsvårt, men jag och mamma gjorde en god sallad med nötter, oliver och fetaost (samt grönsallad, gurka och tomat) och sen åt jag lite gravad lax, bröd med ost, kex och jansons. Men även om man inte äter fisk kan man göra rödbetsbiffar (ÄLSKAR!), potatisgrattäng, falafel.. Det gjorde jag, falafel alltså, men jag lyckad aldrig! Har testat två gånger men det har inte blivit gott!! Måste nog hålla mig till vagnen utanför skolan :p

Även när man går ut och äter är det inte så svårt, välj en thairestaurang, kinesisk eller indisk, de har ofta vegetariska rätter. Pizza är skitgott utan kött. Det är nog bara svenska restauranger som det kan bli problem på, om du inte äter kött. Men oftast brukar det finnas någon vegetarisk oasta iaf.

Aja, allt för mig idag. Ville ge er lite pepp-talk!

Gröna pussar!



Min mat igår på festen!


Grönsakscanneloni!

Idag har jag gjort ett supergott recept, typ som lasagnerullar, men vegetariska! Här får ni receptet!

4 portioner.
200 g färska lasagneplattor
1 burk krossade tomater med örter
1/2 msk balsamvinäger

Fyllning:
1 aubergine
2 zucchini
4 stora tomater
1 röd paprika
1 gul paprika
1 rödlök
2 vitlöksklyftor
olivolja
salt och peppar

Gratängsås:
3 msk hackad färsk basilika
200 g färskost (typ philadelphia)
100 g fetaost
1 ägg, lätt uppvispat

Topping:
Riven parmesan

SÄTT PÅ UGNEN! (jag glömmer alltid det!)
1. Börja med fyllningen. Skär aubergine, zucchini och tomater i små tärningar. Dela, kärna ur och skär paprikorna i ungefär lika stora bitar. Skala och hacka rödlöken och vitlöken.
2. Hetta upp oljan i stekpanna (gryta) och lägg i auberginen, rödlök, vitlök och paprika. Stek under omrörning några minuter. Tillsätt zucchini och tomaterna och fräs ytterliggare några minuter. Smaka av med salt och peppar.
3. Häll de krossade tomaterna i en ugnsäker form och häll i balsamvinägern, samt lite salt och peppar..
4. skär lasagneplattorna i ca 9 gånger 9 cm stora plattor. Fördela grönsaksblandningen på plattorna och rulla ihop. Lägg rullarna i formen.
5. Rör ihop färskosten, fetaosten, ägg och basilikan till en sås och bre den över rullarna. Strö över parmesan.
6. Gratinera i ugn i 200 grader 20-25 minuter.

Blir ingen bild, för det blev inte så fint hehe. Men väldigt gott! Bra att bjuda gäster på också! Ett tips: bre ut såsen över hela rullarna, för bitar som inte får sås blir mkt hårda.

Grönsakscanneloni
♣♣♣♣

Sojakorv!

Idag blev det en vanlig middag, efter att ha simmat i olika recept och nya matvaror! Jag provade sojakorv, eftersom resten av familjen skulle ha korv med mos. Skitgott! Innan jag slutade äta kött, åt jag kyckling och ox-kött endast och jag kan säga er att sojakorv är mycket godare än kycklingkorv! Konsistensen var som kycklingkorv, det vill säga mer fast än fläskkorv, men smaken var som grillkorv. Självklart smakar det godare när man vet att inget djur fått lida. Huvudingredienserna i sojakorv är veteprotein och sojaprotein, från sojabönor. Sojabönor innehåller likvärdigt protein med kött och är därför viktigt och bra för vegetarianer och veganer.

Svårt att förklara, men det var väldigt gott med en stark senap till, mums! Gott till kvällar då du inte orkar göra något mer avancerat!


Sojakorv från Hälsans kök:
♣♣♣♣

Om mig.

Hej alla! Kul att ni hittat hit!

Mitt namn är Sofie, jag har varit vegetarian i någon månad eller två nu... Sedan november 2008. Jag äter dock fisk, men i huvudsak vegetariska rätter. Jag tycker det är svårt att komma på recept och man behöver ofta svar på funderingar när man funderar på att bli vegetarian, därför har jag startat denna blogg! :)

Jag kommer lägga upp recept som jag testar och vill gärna få recept också! Jag kommer också lägga upp tips, lite info med mera. Denna blogg är inte bara till för vegetarianer, testa ett recept och se om det är gott! Alla skulle behöva äta lite mindre kött. Vegetariska rätter är inte supertråkiga, som även jag trodde. Man kan variera i evighet, bara det att Du inte är insatt i det!

Hoppas ni kommer gå in och kika här då och då vegetarianer, köttätare eller som jag - icke-landdjurs-eller-luftdjurs-ätare! Eller tigerräksätare :p Varför man inte bör äta det kan jag återkomma till en annan gång!

Gröna pussar !

RSS 2.0