Tomat och linssoppa

Ingredienser 4 portioner:
3 potatisar
2 morötter
1 lök
Lite mer än en liter buljong (kokande vatten och 2 buljongtärningar)
Ca 2 dl linser
2 skedar (riktiga matskedar) tomatpuré
2 tomater
Salt
Peppar
Oregano
Färsk basilika - allt efter smak
Gör såhär:
Skär potatis och morötter, hacka lök och bryn i smör.
Koka upp vatten och blanda med buljong.
Häll i tomatpuré och buljongen i grytan.
Lägg i linserna och de hackade tomaterna.
Krydda med allt utom basilikan.
Låt koka i 15-20 minuter på mellanvärme.
Blanda i basilikan innan servering.
Gott!

Auberginegratäng

Du behöver:
1 aubergine
3 potatisar
1 förpackning krossade tomater
1/2 dl tomatpuré
Fetaost ca 150 gram. (mer om du vill)
1 Lök
1 Vitlöksklyfta
Riven ost
Champinjoner efter behag
Olja
Oregano
Salt
Peppar

1. Skär aborginenen i ca 1/2 cm tjocka skivor. Lägg den på hushållspapper och salta den. Låt den ligga och dra ur sig vattnet i en kvart.
2. Medan den ligger och drar sig, koka upp krossade tomater, tomatpuré, hackad vitlök&lök.
3. Sätt på ugnen på 225 grader.
4. Stek potatis tills den mittemelllan hård, inte för mjuk men inte heller hård.
5. Stek sen auberginskivorna i olja en liten stund på varje sida bara.

Ta fram en ugnsform, lägg i ett lager med aubergine, potatis och svamp. Smula på fetaost, häll på tomatsås. Lägg ett till lager, häll på tomatsåsen och häll sedan fetaost och riven ost överst. In i ugnen i en kvart och sen har du en fantastisk måltid. Gärna en skiva bröd till.






Haloumi med orientalinspirerad bulgur

Ja det blir mitt namn på denna middag - orientalinspirerad bulgur. Det var nämligen en röra jag själv blandade ihop. Men jag älskar haloumi, det är en sådan sak som jag kan äta dem dagarna jag verkligen inte känner för att äta något, som idag!

Detta använde jag:
1 tomat
Några gröna oliver
Lite Purjolök
1 stor svamp
Bulgur
Grönsaksfond
Haloumiost med basilikasmak

Såhär gjorde jag:
Jag kokte bulgur enligt anvisningen på förpackningen.
Hällde i lite grönsaksfond i vattnet och lät det koka.
Skär osten i ca 2 cm tjocka skivor och skär upp purjolök och svamp.
När bulgurn kokt i cirka 5 minuter (ungefär den tiden det tar att hacka upp sakerna) kan du börja steka osten, svampen och purjon.
Häll i de stekta grönsakerna samt tomat och oliver i bulgurn när vattnet har gått bort och låt dra lite på plattan så smakerna riktigt går ihop.

Servera :D


Minestronesoppa!

Denna soppa var verkligen den godaste soppa jag någonsin ätit. Den var så matig och full med smak, helt ljuvlig! Jag åt två stora portioner och jag brukar alltid bara äta en halv tallrik eller något, när det bjuds på soppa.

Jag ska börja med bilderna!



Kan ätas med riven ost eller utan.


Ingredienser till två portioner:
Olivolja
1 potatis
Gul lök efter behag (jag tog en femtedelsbit kanske)
Purjolök efter behag
1 morot
1 dl makaroner
Bönor efter behag
1 paket krossade tomater med smak av basilika (ca 400 g)
1/2 vitlöksklyfta
1/2 grönsaksbuljongstärning
Mejram
Timjan
Salt
Riven ost

Följ mig:
Skär och strimla potatis, lökarna och moroten.
Fräs det i en kastrull med olivolja några minuter, utan att de tar färg.
Häll över vatten så det precis täcker grönsakerna och låt koka tio minuter.
Efter tio minuter, häll över krossade tomater, makaronerna, bönorna, den pressade vitlöken och kryddorna samt buljongtärningsbiten.

Späd med vatten till önskad konsistens och låt koka till pastan är mjuk. Servera med riven ost och en brödbit eller knäckemacka.

Den är så god att jag blir sugen på den igen nu när jag skriver receptet! Hoppas ni smakar, den får högsta betyg!!

Fylld squash

Denna rätt testade jag igår. Jag åt en halv squash, men ni kan göra två halvor om ni tror ni äter upp det.

Ingredienser (2 port)
En squash
En paket sojabönor, eller andra bönor
En paket krossade tomater med smak el naturell
1 matsked sambal oelek
1 paprika
Riven ost (Västan 10% ekologisk om ni vill ha utan löpe)

Do like me

Ta en squash och dela på mitten på längden. Gröp ur den med en sked, men lämna 2 cm kant på varje kortsida. Det ska se ut som en båt kan man säga.

Hacka det urgröpta squashköttet och paprika. Koka upp krossade tomater (jag använde basilika-kryddad) och häll i grönsakshacket. Krydda med salt och Sambal oelek. Puttra tio minuter. Häll i bönorna och häll sedan blandningen i squashen. Strö över ost och in i ugnen i 15 minuter!!

Servera med grönsaker du gillar, en macka och kanske en god efterrätt.




Min dessert!

Grillbitar

Idag testade jag Hälsans köks vegetariska grillbitar. De var goda!! Jag älskar ju tzatziki så det blev klyftpotatis (ugnsbakade med olja och persillade) och tzatziki till. Jag kryddade bitarna med paprikapulver, grillkrydda och pepparmix.

Bilden kanske inte är världens bästa, men detta var gott. Kul med något köttliknande ibland.


Kamutvete med grönsaker!

idag till middag testade jag kamutvete. Det var gott, nästan som bulgur skulle man kunna säga och nyttigt är det också!!

Jag kokte två portioner av det, morötter och harricot verts  (dock inte i samma gryta!). Samtidigt stekte jag grönsaksbiffar (Familjen Dafgårds tror jag) med småhackad paprika och zuccini. Efter jag stekt det, blandade jag de kokta grönsakerna, de stekta grönsakerna samt veten i en gryta och hällde på lite grönsaksfond.

Du behöver:
Kamutvete
Grönsaksbiffar i den form du gillar
Grönsaksfond
Morötter
Harricot verts
Zuccini
Paprika




Jordgubbssaft :)

Pizza

Något kul att göra som omväxling och när du vill laga middag ihop med någon är pizza :) Det är ganska lätt att göra, men tar tid och resulterar i mycket disk :p Så man kan nog säga att middagen är både svår och lätt.

Vi använde pizzamix, vilket var väldigt smidigt. Vi köpte för två personer, vilket blev två halvstora pizzor som vi blev mätta på, men om du bjuder en kille eller en person med stor aptit så ta förpackningen som räcker till fyra pizzor hehe.

Du behöver:
Pizzamix som du köper i affären, kostar typ 17 kronor
Dolmiosås (extra kryddig är nog inte helt fel)
Riven ost
Garnering (vi använde oliver, fetaost, lök, paprika och svamp)

Följ anvisningarna på förpackningen och sen är det typ klart. Se till att smörja in plåten överallt för en del av min pizza fastnade hehe.




Min pizza :)


Linn hugger in ;)


Smarrig fylld paprika!

Idag gjorde jag en middag för att den var lätt och lät lagom "stor" och god. Men herregud vad gott det blev! Jag är ingen hejjare i köket, skulle laga middag ihop med älskling och det slutade med en underbar smaksensation :D Perfekta sommarmiddagen. Testa själva.

Som ni vet så tycker jag att matlagning är väldigt individuellt så ni får ju helt enkelt använda så mycket som ni vill och vilka kryddor ni gillar bäst, jag ändrade själv receptet, som egentligen innehöll både kanel och koriander med mera. Men här är som jag gjorde!

Ni behöver för 2 portioner...

- 4 paprikor i den färgen du gillar bäst
- Lite mer än en halv påse sojafärs
- 1-2 vitlöksklyftor
- 1/2 gul lök
- Krossade tomater med chili
- 1 morot
- Riven ost (ni behöver faktiskt inte tvunget stark ost eftersom att färsen blir stark.)
- 1 tomat
- Taco-chips med chilismak/ostsmak/naturell

Gör såhär:

1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Hacka lök och bryn den i några minuter (exempelvis medan du skalar och river moroten) utan att den får färg.
3. Riv moroten och tillsätt i stekpannan
4. Häll i sojafärsen, de krossade tomaterna och vitlöken. Krydda.
5. Skölj och dela paprikorna på längden, ta bort kärnorna.
6. Lägg paprikorna i en ugnssäker form och lägg sedan i färsen i paprikohalvorna och häll över riven ost, samt en tomatskiva. (bra att ha papper i formen för osten ramlar lätt ut och är ett helvete att ta bort)
7. In i ugnen i 25 minuter! Innan servering, garnera med smulor av taco-chips.

Vi gjorde hela paketen färs så åt vi det bredvid med chips, man kan även servera med bara en sallad till. Denna måltid är också nyttig som bara den! Paprikor innehåller väldigt mycket c-vitamin vilket vegetarianer behöver. Sojafärs innehåller massa protein och inget onyttigt fett, så tummen upp för det!









Smaklig måltid!

Ny look

Nytt utseende och förbättring! Nu när jag har en fin blogg kanske jag blir bättre på att använda den? Tänkte bli lite flitigare på att sätta in recept osv, nu när jag bor ensam så lagar jag ju maten själv :)

Såå hoppas du tittar in någon dag när du känner för en god vegetarisk nyttig måltid :D

Vitamin

Jag har känt mig lite matt och hängig på sistone - gick till apoteket och fick hjälp :D tror jag. Det finns nämligen en burk med tabletter för just vegetarianer med alla de ämnen vi inte lätt får i oss på grund av kött-vägran. hehe. Nice. Ska testa nu och se hur de fungerar. Toppeen :D

Mitt val -vegetarian, heter de. 100 tabletter för 99 spänn. Överkomligt.

Morotsbiffar med couscous

Idag testade jag något gott till middag!

Jag köpte Familjen Dafgårds morotsbiffar och sen gjorde jag couscous till. Medan jag satte på vattnet till couscousen stekte jag squash och paprika i smör och kryddade med chili och lite salt. Couscousen fick koka med grönsaksbuljong. Det ska bara koka i fem minuter, så när det var klart blandade jag i grönsakerna och serverade till de stekta morotsbiffarna. Väldigt gott, snabbt och enkelt. Blir inte alls torrt, då både biffarna och couscousen är mycket saftig.

Bon apetit!

Haloumiost!

Jag har en ny maträtt på min topplista! Det är egentligen bara lite hopplock, men såhär ser den ut!



Det är halloumiost, inte pannkakor. Det är en mycket god ost! Jag steker den (kan grillas), kokar bulgur med grönsaksbuljong och paprika (kan ha chili också!) och sen wokar vi grönsaker på mitt wokjärn. Idag var det purjolök, morötter, kål, squash... Man kan ha vad man vill. Woka det med hoi sin sauce och när du ska äta så häll på sweet chili sås! Jag gillar ost med basilika mest. På bilden är det naturell, men den var mycket saltare och inte lika god enligt mig :)

MUMS FILIBABA!!

Vegegården!

Vegetarianer i Malmö - Sofie har hittat den godaste restaurangen i stan! I Skåne kanske till och med. Det är fakta tills ni överbevisar mig!

Ikväll gick jag och min pojkvän till Vegegården, som ligger nära Caroli (bakom), mot kanalen. För det första är det en helmysig restaurang, som en vanlig kinesisk restaurang, men alla rätter de har, har de bytt kött till sojakött. Vi åt buffé, men det finns även separata rätter. I buffén fanns bland annat biffgryta (godast av allt!), kyckling i kokosmjölk, kyckling i curry, tofugryta, kycklinggryta med grönsaker, vårrullar, friterade räkor (vegetariska!! hur faaan man gör det har jag ingen aning om!!) och en massa goda grönsaker, nudlar, ris och bulgur.

Maten var helt fantastisk god och smakade precis som en vanlig kinesisk rätt, alltså med kött. Ägarna var supertrevliga och i buffén ingick även friterad banan med glass (går att få tofuglass).

Restaurangen har öppet till 15.00 på måndag-onsdag om jag inte missminner mig. Men på fredagar och lördagar har den i alla fall öppet till 22.00 och på lördagar har de buffé till 20.00. Gå in på hemsidan för mer info! Vegegarden.com




Det vegetariska köket

Jag har köpt en superfin kokbok som heter Det vegetariska köket. Recept från alla delar av världen, ex Thailand, mellanöstern, Asien, Latinamerika och Europa. Även Afrika - how cool is that! Här ser ni några bilder från boken. Den kostar 107:- på Bokus!






Beskrivning av de basvaror du bör ha i köksskåpet, kylen och frysen!


Vackra bilder och härliga recept :D